Mit kell tudni a daoyinről?

Korábban már beszéltük arról, mennyiben más a gerinctorna ha kínai; most nézzük meg, mi áll a daoyin elnevezés mögött és pontosan mit is jelent, ha a tornánkat így nevezzük!

A daoyin egy ősi kínai mozgásforma, amely a taoista filozófiával szoros összefüggésben jött létre valamikor a Han dinasztia idején. A Hagyományos Kínai Orvoslás egyik eszköze, tehát több egyszerű serkentő tornagyakorlatok rendszerénél. Sokkal régebbi, mint az azonos tradícióból eredő, ám napjainkban sokkal ismertebb és nagyobb népszerűségnek örvendő qigong.

Ismeretlen, de hatásos

A daoyin gyakorlatokat évszázadokon át az egészségi állapot feljavítása és az egészség fenntartása érdekében alkalmazták. Ez a szerepe ma is helytálló, épp úgy sikerrel alkalmazható, mint anno, sőt mióta egyre többen szavaznak bizalmat a természetes gyógymódoknak, annál inkább helye van.

Érdekes, hogy egy ennyire jól használható eszköz, amely bárki által könnyen elsajátítható, nem kerül vagyonokba és mégis hatékony, nem tett szert olyan ismertségre, mint például a szintén keletről érkező jóga. Ha megpróbálunk kicsit informálódni a daoyinről, rögtön látjuk, hogy igen csekély írott anyag áll rendelkezésre, magyar nyelven szinte semmi.  Nem meglepő, ha sokaknak még az elnevezés sem hangzik ismerősen. Nézzük, mit is takar ez a kifejezés!

A „dao” jelentése vezetni, a „yin”-é húzni. A daoyin az ízületek lágy nyújtására helyezi a hangsúlyt, mellyel elősegíti a qi áramlását. A „yin” kifejezés tehát erre utal: az ízületeket húzni, nyújtani. A működési elv alapján szokták hasonlítani a daoyint a már említett jógához, ott is nyújtások segítik a prana áramlását. A hasonlóság itt ki is merült, mert a daoyin mozdulatai folytonosak és könnyedén áramlóak a jóga statikus pózaival szemben.

Illetve akad még egy közös és nagyon fontos tényező: a légzés szerepe. A keleti mozgástípusok jellemzője a légzés, tudat és mozgás összhangja, ez a daoyin rendszerében is kulcstényező. A daoyin gyakorlatok végzése közben a test olyan pózt vesz fel, melyben a meridiánok és az energiakapuk nyitottak, a légzés stimulálja a Qi áramlást, a stagnáló energia pedig könnyen távozhat a testből. A „dao” kifejezés ezt jelzi: kivezetni az energiát.

Rossz qi, jó qi

A kínai gyógyászatban fontosnak tartják a negatív qi-től való megtisztulást, a felfogás szerint sok betegségtől szabadít meg ez a folyamat. A felgyülemlett qi az ízületekben stagnál, idővel ez az állapot elzáródáshoz, feszültséghez, végül betegséghez vezet. Nem véletlen tehát az ízületek kíméletes nyújtása: nem csak kellemes érzés és felfrissülés a gyakorlatok célja, hanem hosszú távon a betegségek elkerülése.

Az egészséges ízületek, laza izmok megőrzése a fiatalság érzésével ajándékoz meg minket, talán ez sem utolsó szempont.

A sok daoyin gyakorlat természeti jelenségekről, állatokról kapta elnevezését, nem véletlenül. A taoista gyakorlás a természet útját követi, fontosnak tartja a természettel való összhang felfedezését. A gyakorlatok megalkotói sokáig figyelték a környezetet, az állatok mozdulatait és viselkedését, például ahogyan a macska nyújtózik, ahogyan a béka hosszasan ül és szabályosan lélegzik.

A mozdulatoknak vagy éppen mozdulatlanságnak minden esetben célja, értelme van: a daoyin nem csak a fizikai testtel foglalkozik, hanem a már említett légzés, mozgás tudat egységén keresztül a szervezet teljes egységével, jólétével. Ez a felfogás a kínai orvoslás holisztikus szemléletéből fakad.

Új betegségek, régi gyógymódok

Napjainkban számos betegség leküzdhető a modern orvoslás eszközeivel, ugyanakkor sok olyan egészségügyi probléma jelentkezett, amelyet épp a felgyorsult világ, a gyors fejlődés hozott magával: stressz, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód miatt kialakult betegségek.

A mozgásszervi betegségek sokakat érintenek, a kezelések, gyógyászati eszközök költségesek, az egészségügy pedig – mondjuk úgy – messze áll a tökéletestől. Ebben a helyzetben a legjobb, ha minden olyan lehetőséget megragadunk, amellyel sokáig elkerülhetjük az orvost, vagy ha már kezelésre kell járnunk, egészítsük ki azt természetes, könnyen alkalmazható, hatásos gyógymóddal: a daoyin és ezen belül a kínai gerinctorna az egyik megoldás lehet.

Ha érdekesnek találtad a fenti írást, próbáld ki a tornát!