A taoista egészségszemlélet

A taoista egészségszemlélet alapvetően holisztikus, szemben az általunk megszokott nyugati orvoslás szemléletével. Ez a felfogás a fizikai és energia test állapotával, illetve a lelki egészséggel együttesen fogalkozik annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket. A tanítások szerint első lépésként meg kellene tanulnunk együtt élni és működni a környezetünkkel, így egységet alkotnánk annak energiájával. Nem is kell bonyolult dolgokra gondolnunk: öltözzünk és táplálkozzunk az évszaknak megfelelően, találjuk meg a pihenés és aktivitás ritmusát, foglalkozzunk a minőségi alvással, töltsünk elegendő időt a természetben. Kezdetben ez sem kevés.

A taoisták a fizikai test egészségét és a spiritualitást együtt szemlélik, egységben látják. Felfogásuk szerint a testre úgy kellene tekintenünk, mint egy eszközre, amely a létezést gyakorolja, így fontos azt épségben tartani. A Yang Shen Fa tudománya olyan eszközök tárháza, amely az életminőséget igyekszik javítani: megtanítja a helyes táplálkozást, légzést és mozgást. Mindehhez felhasználja a kínai gyógymódokat, az önmasszázs technikáját, a gyógynövények erejét és ide tartozik a daoyin is, mint gyógyhatású mozgásterápia.

Az erős és egészséges testről alkotott taoista nézet erősen különbözik a nyugati felfogástól. Ha megfigyeljük az egészséggel kapcsolatos reklámokat, akkor általában izmos testű, nagy bicepszű szereplőket látunk, akik valószínűleg sok időt töltenek a konditeremben. A taoista nézet nem ezt a fajta testfelépítést támogatja. A kigyúrt test izmai, inai kötöttek, a Qi áramlása korlátozott. Az ideális fizikai test rugalmas,  ízületei lazák, az izmok nyújtottak, jó az egyensúlyérzete és nem túlsúlyos. A daoyin gyakorlatok segítik elérni ezt az állapotot, de ennél többet is ad a végzésük. Az energia kapuk megnyílnak az ízűletek nyújtásával és a Qi -amelyet a meridián rendszer vezet – szabadon kezd áramlani. A Qi áramlását a helyesen végzett légzés és a mozdulatok segítik, a különbző szervekhez eljutva támogatják a fizikai és energia test egészségét.

A taoistákat a tudat működésével is évszázadokon át foglalkoztak. Az energiatest és a tudat között kapcsolat van, ez pedig a daoyin gyakorlás során szerephez jut. Sokan daoyin gyakorlás után könnyebbnek, derűsebbnek érzik magukat, nem csak a testük frissül fel, de a lelkiállapotuk is stabilabbá válik. Arra mindenkép figyelni kell, hogy erősen depresszív állapotban, feldúltan nem érdemes gyakorolni, mert a negatív energia szétterjed és rosszabb álllapotot idézünk elő. Enyhe lehangoltág nem akadály a gyakorláshoz, ilyenkor a negatív energiákat kiiktatjuk és a mentális állapot javulni fog.

Láthatjuk, hogy a fizikai test, a test enegiarendszere és a tudat szoros összhangban működik, a daoyin mindhárom területen hat, nem kizárólag a testet edzi. Az egészséges test egészséges tudathoz és lelkiállapothoz vezet minket. A taoista felfogás szerint  a spiritualitás legmagasabb szintje csak akkor elérhető, ha az egészségünket holisztikusan tartjuk fenn. Ezt a szemléletet mi magunk is követhetjük, ha kipróbáljuk a daoyint, tapasztalni fogjuk, hogy a hatása szerteágazó, többszintű. Ha szem előtt tartjuk, hogy nem kizárólag a fizikai testünkkel kell csak jót tennünk, jó úton járunk ahhoz, hogy egész életminőségünkben tartós javulást érjünk el.