Nagy László, daoyin kínai gerinctora oktatóTöbb mint húsz éve foglalkozom mozgással, amely alapvetően meghatározza az életemet: harcművészettel kezdtem, majd kilenc éve megismerkedtem a dao yinnel, az utóbbi hat évben pedig chen stílusú taiji-t gyakorlom. A keleti stílusú mozgásformák mindig is nagy hatással voltak rám, a mozgás szépségén túl szellemiségük is magával ragadott.

A daoyin kínai gerinctorna valódi felfedezés volt számomra, ugyanis hosszú évek óta kerestem megoldást a túl sok ülőmunka okozta gerincbántalmaimra, melyek a rendszeres mozgás ellenére is megnehezítették napjaimat. A kínai gerinctorna viszonylag rövid idő alatt megoldást hozott, éppen ezért gondoltam arra, hogy szeretném másoknak is megmutatni ezt a lehetőséget. Elvégeztem WuShuaung Daoyin oktatói kurzusát, majd nem sokkal később ugyanitt részt vettem az oktatóképzésben. Nyolc éve tanítok daoyin kínai gerinctornát.

A kínai kultúrában a mozgást évezredek óta gyógyításra is használják, ezért tanulmányoztam a hagyományos kínai orvoslát, masszázst és a daoyin gyökereit kutatva eljutottam a chen taiji-hoz és Han Kui Yuan mesterhez, akitől a mai napig tanulok. A taiji és qigong alapelveiből sok mindent átemeltem a daoyin oktatásba, az óra felépítése egészségmegőrző gyakorlatokkal és új elemekkel bővült.

A közelmúltban kínai gerinctorna DVD-t adtam ki, hogy azokhoz is eljusson ez a fajta mozgás, akik nem tudnak eljutni az órákra.

Nagy László, daoyin kínai gerincterapeuta